top of page

Prema (Şefkat) Meditasyonu



Buda’nın binlerce yıl önce öğrencilerine sık sık pratik ettirdiği bu meditasyon, kalbimizi şifalandırmak adına çok güçlü bir çalışma.

Bu meditasyon ile, sizde ifade bulan sevgi anlayışının genişlediğini, kalbinizin beklentisiz, karşılıksız ve ilahi olan bir sevgi anlayışına kapılarını açtığını deneyimleyeceksiniz.


Bir mindere ya da sandalyeye oturarak, bedeninizi konforlu ve güvenli şekilde yerleştirin. Sözsüz, yumuşak ve kalbinizi ısıtan bir müzik açabilirsiniz. Bir kaç kez derin nefes alın, verin. Meditasyona başlamadan önce zihninizi tam bu an'a getirmek için nefesinize odaklanın.

Burun deliklerinizden giren havayı hissedin, nefesin bedeninizdeki hareketinin farkında olun.

Hazır olduğunuzda meditasyona başlayabilirsiniz.


1.İlk olarak anlaştığınız ve sevdiğiniz bir kişiyi zihninizde imgeleyin. Onun en mutlu olduğu, güldüğü, huzurlu olduğu bir haline odaklanarak; içinizden 3 mantrayı devamlı olarak tekrarlayın:

1.Bu kişi acıdan özgürleşsin.

2.Bu kişi iyi ve mutlu olsun.

3.Bu kişi özgür olsun.

10 dakika kadar yayılan sevginin farkına vararak kişiye odaklanın ve sevgiyi tanımaya başlayın. Kalbinizden derin bir sevgi enerjisinin aktığını hissedeceksiniz. Zihinde huzur ve dengeyi bulduktan sonra, bu kişiye size koşulsuz sevgiyi öğrettiği için teşekkür edin.

2.Daha sonra, zihninizde nötr olduğunuz, anlaşmazlık yaşadığınız birini, en mutlu haliyle imgeleyin ve aynı mantraları bu kişi için 10 dakika boyunca tekrarlayın. Hoşgörü ve anlayış duygularınızın geliştiğini fark edeceksiniz.

Ardından bu kişiye, size kalbinizi açmayı öğrettiği için teşekkür edin.

3.Son olarak, zihninizde sevmediğiniz, kırıldığınız veya affedemediğiniz bir kişiyi ve en mutlu halini imgeleyin. Aynı mantraları sevgi alanından tekrar etmeye başlayın. 10 dakika kadar o kişiyle ilgili olumsuz duygularınız, anlayış ve merhamet duygularıyla şifalanacaktır.

Meditasyonun sonunda, o kişiye; hayat yolculuğunuzda size düaliteyi deneyimleterek, ilahi sevgiyi öğrettiği için teşekkür edin.


Derin nefesler alıp verin. Tekrar bedeninizi ve nefesinizi, olduğunuz an'ı hatırlayın.

Kalbinize teşekkür ederek meditasyonu tamamlayabilirsiniz.

not: Meditasyonu uygularken, 10'ar dakikalık sürelerle alarm kurarak zamanı ayarlayabilirsiniz.

bottom of page